Infectia tractului urinar la adulti

Infecția tractului urinar este o afecțiune ce implică structurile prin care trece urina înainte de a fi eliminată din organism (rinichii, ureterele, vezica urinară sau uretra). Urina este, în general, sterilă și nu conține microbi, însă aceste infecții sunt cauzate de bacterii care pot  intra prin uretră și care urcă apoi spre structurile superioare. Infecția tractului urinar superior, compus din rinichi și uretere, afectează rinichii (pielonefrită) și poate cauza febră, frisoane, stări de greață, vomă sau alte simptome severe. Infecția tractului urinar inferior afectează uretra (uretrită) și vezica urinară (cistită). În mod tradițional, dacă infecția este localizată în partea superioară, severitatea bolii este mai ridicată. De aceea infecția rinichilor, deși mai puțin răspândită, este mai gravă decât infectia vezicii urinare.

Infecțiile urinare pot fi de două tipuri: simple sau complicate. Cele simple se dezvoltă în tracturi urinare sănătoase și nu se răspândesc spre alte organe ale corpului. Cele complicate sunt cauzate de anomalii anatomice, se extind spre alte zone ale organismului, sunt agravate de probleme medicale preexistente și sunt rezistente la diverse antibiotice.

De cele mai multe ori, organismul reușește să elimine aceste bacterii, însă anumite condiții cresc riscul de infecție a tractului. Femeile au mai multe șanse să dezvolte această afecțiune deoarece uretra în corpul feminin este mai scurtă decât cea a bărbaților, astfel bacteriile ajung mult mai ușor în partea superioară. De asemenea, o igiena intimă necorespunzătoare sau menopauza, din cauza pierderii hormonilor estrogeni, sunt factori majori în captarea acestor bacterii.

Pentru prevenirea infecțiilor de acest tip este recomandat:

  • să bei multe lichide pentru a iriga sistemul urinar,
  • să urinezi imediat cum simți nevoia, în loc să te abții,
  • să iți creezi o igienă intimă constantă și corespunzătoare, pentru a preveni raspândirea bacteriilor spre uretră,
  • să bei suc de citrice ce are proprietatea de a crește acidul din urină, bacteriile nedezvoltandu-se la fel de ușor,
  • să urinezi imediat după activitatea sexuală pentru a elimina bacteriile pe care e posibil să le fi contactat în timpul sexului,
  • să folosești lenjerie intimă din bumbac pentru a aerisi și a păstra zona genitală uscată; evită lenjeria din poliester sau îmbrăcămintea strâmtă, care păstrează umiditatea și ajută bacteriile să se înmulțească.

Infecțiile urinare pot avea simptome minore și se pot ameliora în decurs de câteva zile. Totuși, dacă simți că afecțiunea durează mai mult de 5 zile sau ai stări din ce în ce mai garve, e bine să consulți un medic specialist pentru a diagnostica problema și pentru a primi un tratament corespunzător.